40 år av framgångsrikt samarbete

40år av hjärta, värdskap och framgångsrikt samarbete!
Hotell Bruksvallsliden och Svenska skidförbundet

Allt började i slutet på 70-talet, då landslagstränarna Janne Halvarsson och Bjarne Andersson var på jakt efter snö inför hösten och tävlingssäsongen. De kom i kontakt med Mats Myhr på Hotell Bruksvallsliden. Mats undrade varför landslaget alltid reste utomlands för att leta efter snö när det fanns så mycket i västra Härjedalen. Landslagsledningen reste till Bruksvallarna och rekade terrängen och Mats Myhr byggde en spårkälke. Hösten 1977 kom svenska landslaget hit första gången. Succé-åren som följde därefter drog till sig ett 40-tal landslag från hela världen.

Hotell Bruksvallsliden med spårchef, Jörgen Myhr, var en av Sveriges första anläggningar att köpa in en pistmaskin för längdåkning, direkt från Österrike.

Under 80-talet var den svenska & norska förbundskaptenen Åke Jönsson väldigt engagerad i området och längdprodukten. Hösten 1985 satsar Svenska skidförbundet på Bruksvallarna-regionen som landets längdskidcentrum, Även säsongens första och sista tävling skulle köras här. Vilket sedermera blev Bruksvallsloppet i november och Fjälltopploppet i april.

Åke jönsson hjälpte även till att projektera Nordic ski center, ett världsledande längdspårsystem på 30 mil, som öppnade 1986 och omfattade hela destination Funäsfjällen.

Så började resan som framgångsrikt pågått i 40år. Många är de historier som under åren har satt färg på både Svenska skidlandslaget, skidmetropolen Bruksvallarna och Hotell Bruksvallsliden med familjen Myhr. Historiken sitter kvar i väggarna och är grunden i den gemensamma framgångssagan. Hotell Bruksvallsliden är fortsatt stolt partner till skidförbundet och är lika stolta att varje år ta hand om nutidens och framtidens skidhjältar. Idag är svenska landslaget här, de gästar oss i tre hela veckor inför tävlingsäsongen. Om tre veckor startar Bruksvallsloppet, som enligt tradition, startar upp tävlingssäsongen. Skidpremiären sänds även direkt på Svt.

Not. på fotot: Teodor PetersonJens BurmanHanna Falk & Ebba Andersson

Bruksvallarna
Ski Team Sweden X-Country